1. Home › 
  2. › 
  3. › 
  4. Stress en burn-out verdienen de aandacht van elk van ons!

Stress en burn-out verdienen de aandacht van elk van ons!

, Persoonlijke ontwikkeling

Stress is niet te onderschatten, uiteraard in de eerste plaats voor uw welzijn en gezondheid. Verschillende signalen op emotioneel, mentaal of fysiek vlak zijn dan belangrijke knipperlichten. Overmatige stress kan zelfs leiden tot burn-out, een fenomeen dat de laatste jaren alsmaar meer de kop opsteekt en waar het licht werkelijk op rood komt te staan.

stress-en-burn-out-verdienen-de-aandacht-van-elk-van-ons-nl-552f8a0dd84cd-5b7e7d9561386

Daar waar stress soms als ‘positief’ kan ervaren worden – ik gebruik graag de metafoor van de boog die zich in een zekere spanning moet bevinden om de pijl tot de roos te brengen – bestaan er ook situaties waarin de stress té hevig en té langdurig wordt ( denk aan de metafoor van de ballon die alsmaar verder opgeblazen wordt…).

De gevolgen van dergelijke overmatige stress zijn duidelijk niet te onderschatten, uiteraard in de eerste plaats voor de betrokken werknemer en diens gezondheid. Verschillende signalen op emotioneel, mentaal of fysiek vlak zijn dan belangrijke knipperlichten. In extreme gevallen leidt overmatige stress zelfs tot burn-out, een fenomeen dat de laatste jaren alsmaar meer de kop opsteekt en waar het licht werkelijk op rood komt te staan.

Dergelijke negatieve stressbelevingen baren ook de werkgever heel wat kopzorgen. Vooreerst vanuit een bekommernis voor het welzijn van zijn werknemer. Een medewerker die negatieve stress ervaart, zal daarnaast ook minder goed presteren en op een bepaald moment zelfs niet meer presteren. Spanningsklachten door overmatige stress verklaren 37% van de afwezigheidsdagen ingevolge ziekte. Stress behoort momenteel tot de top 3- oorzaken van langdurige afwezigheid in België.

Een stressbeleid helpt dus zowel de werknemer als de organisatie. Een duidelijk inzicht in de oorzaken van stressoverlast dringt zich op.

Een vroegtijdige herkenning van de signalen bij werknemers die last (dreigen te) ondervinden van stress is wezenlijk in een goed preventiebeleid. Daarnaast is het ook belangrijk dat elke werknemer zelf inzicht heeft in zijn eigen stress-signalen en -oorzaken. Stress blijft immers een individueel en subjectief gegeven.

Interesse in een opleiding rond burn- en bore-out? Bekijk onze opleiding: Bekom een betere work-life balance door burn-out en bore-out te voorkomen.

Onze inzichten

stress-en-burn-out-verdienen-de-aandacht-van-elk-van-ons-nl-552f8a0dd84cd-5b7e7d9561386

Stress en burn-out verdienen de aandacht van elk van ons!

Stress is niet te onderschatten, uiteraard in de eerste plaats voor uw welzijn en gezondheid. Ver...

Lees meer

grootse-resultaten-door-kleine-veranderingen-dankzij-onze-nieuwe-breintraining-nl-597605bc491f0-5b7e7dbea79a6

Grootse resultaten door kleine veranderingen dankzij onze breintraining

Hoe krijgt u uw ideeën op papier? Hoe vat u tijdens chaotische meetings de kern van informatie samen...

Lees meer

Hoe omgaan met de GDPR-wetgeving?

Concrete cases tonen de complexe evenwichtsoefening aan die men moet uitvoeren om een balans te vind...

Lees meer