1. Home › 
  2. › 
  3. › 
  4. Stress en burn-out verdienen de aandacht van elk van ons!

Deze opleidingen worden kosteloos aangeboden aan alle bedienden die vallen onder paritair comité 216.
In volgende gevallen zal de opleidingskost gefactureerd worden aan de werkgever:

  • Wanneer de opleiding gevolgd wordt door een zelfstandige medewerker of door de werkgever.
  • Bij een ongewettigde afwezigheid. Annuleer dus tijdig uw deelname indien u niet aanwezig kan zijn tijdens de opleiding.

Stress en burn-out verdienen de aandacht van elk van ons!

, Persoonlijke ontwikkeling

Stress is niet te onderschatten, uiteraard in de eerste plaats voor uw welzijn en gezondheid. Verschillende signalen op emotioneel, mentaal of fysiek vlak zijn dan belangrijke knipperlichten. Overmatige stress kan zelfs leiden tot burn-out, een fenomeen dat de laatste jaren alsmaar meer de kop opsteekt en waar het licht werkelijk op rood komt te staan.

stress-en-burn-out-verdienen-de-aandacht-van-elk-van-ons-nl-552f8a0dd84cd-5b7e7d9561386

Daar waar stress soms als ‘positief’ kan ervaren worden – ik gebruik graag de metafoor van de boog die zich in een zekere spanning moet bevinden om de pijl tot de roos te brengen – bestaan er ook situaties waarin de stress té hevig en té langdurig wordt ( denk aan de metafoor van de ballon die alsmaar verder opgeblazen wordt…).

De gevolgen van dergelijke overmatige stress zijn duidelijk niet te onderschatten, uiteraard in de eerste plaats voor de betrokken werknemer en diens gezondheid. Verschillende signalen op emotioneel, mentaal of fysiek vlak zijn dan belangrijke knipperlichten. In extreme gevallen leidt overmatige stress zelfs tot burn-out, een fenomeen dat de laatste jaren alsmaar meer de kop opsteekt en waar het licht werkelijk op rood komt te staan.

Dergelijke negatieve stressbelevingen baren ook de werkgever heel wat kopzorgen. Vooreerst vanuit een bekommernis voor het welzijn van zijn werknemer. Een medewerker die negatieve stress ervaart, zal daarnaast ook minder goed presteren en op een bepaald moment zelfs niet meer presteren. Spanningsklachten door overmatige stress verklaren 37% van de afwezigheidsdagen ingevolge ziekte. Stress behoort momenteel tot de top 3- oorzaken van langdurige afwezigheid in België.

Een stressbeleid helpt dus zowel de werknemer als de organisatie. Een duidelijk inzicht in de oorzaken van stressoverlast dringt zich op.

Een vroegtijdige herkenning van de signalen bij werknemers die last (dreigen te) ondervinden van stress is wezenlijk in een goed preventiebeleid. Daarnaast is het ook belangrijk dat elke werknemer zelf inzicht heeft in zijn eigen stress-signalen en -oorzaken. Stress blijft immers een individueel en subjectief gegeven.

Interesse in een opleiding rond burn- en bore-out? Bekijk onze opleiding: Bekom een betere work-life balance door burn-out en bore-out te voorkomen.

Onze inzichten

‘Het Recht op Deconnectie’ uitgelegd in een nieuwe e-learning

Digitalisering beïnvloedt onze work-lifebalance, zoveel is zeker. Het gevoel altijd en overal verbon...

Lees meer

CVE-20150505-Febelfin-291

Febelfin Academy Survey 2023: 3 nieuwe conclusies over leren in de financiële sector

Hoe willen jullie vandaag en morgen leren? Die vraag aan cursisten stond centraal in de meest recent...

Lees meer

2018-06-04-CVE-Febelfin-275

Ontdek het najaarsaanbod 2022!

Beste notariële medewerker, De ‘Maand van het Welzijn 2022’ afgelopen mei was een succes. Het dee...

Lees meer